Založ si blog

Plat aj dôchodok?

Na Slovensku je situácia na pracovnom trhu veľmi zlá. Pracovné miesta stále ubúdajú a to vyvíja tlak na cenu práce a podmienky pre jej vykonávanie. Niekomu to samozrejme vyhovuje, ale určite nie pracujúcim. Súčasne stále počujeme lamentovanie politikov, ako na vyplácanie dôchodkov nestačia peniaze, sociálna poisťovňa na to už nemá, prichádza demografická kríza a podobne. Preto vyzerá naozaj čudne, keď v takejto krajine vidíme kopu pracujúcich dôchodcov, ktorí poberajú paralelne s príjmom zo zamestnania aj starobný dôchodok.

Zákon nie je porušený
Ako to už u nás býva a mnohokrát sa potvrdilo, aj keď sú veci nespravodlivé a do očí bijúce, platí zázračná formulka – „zákon predsa nebol porušený“. Nuž, nebol, ale je takáto situácia spravodlivá a takýto postup seriózny? Poznám konkrétne prípady v školstve, kde učiteľka v produktívnom veku bola prepustená pre nadbytočnosť napriek tomu, že riaditeľka si drží v zbore niekoľko dôchodcov, poberajúcich súčasne starobný dôchodok. Nie sú ojedinelé ani prípady, kedy takto pracujúci dôchodcovia uplácajú riaditeľky časťou svojho príjmu, alebo rôznymi darmi a pozornosťami, aby mohli ešte ostať pracovať.

Keď chcú, nech pracujú
Nikto by nemal na slobodnom trhu práce inému brániť, ak chce aj do vysokého veku pracovať. Nikto by nemal byť diskriminovaný z dôvodu veku. Ale je iba logické, že ak vládze a chce pracovať, nemal by v tom čase poberať dôchodok. Keď už pre nič iné tak preto, že pracovné miesto, ktoré obsadzuje, možno chýba niekomu v produktívnom veku a ten bude možno odkázaný na sociálnu pomoc. A tú by bolo možné zaplatiť napríklad aj z takto ušetreného dôchodku. Ako už z názvu vyplýva, dôchodkové poistenie je poistením, kde poistnou udalosťou je neschopnosť sa ďalej sám uživiť z dôvodu veku. Pokiaľ sa jedinec uživiť dokáže, poistná udalosť predsa nenastala.

Uplácanie voličských skupín
Ako vždy pred voľbami vidíme, dôchodcovia sú vďačná a relevantná voličská skupina. Niekedy stačí igelitka s pár hlúposťami na mítingu a voličský hlas je kúpený. Alebo pridať k dôchodku pár eur a hlas je istý. Preto je aj zjavné, že zákon, ktorý by zakázal súbeh platu a dôchodku asi nikto nechce prijať – veď dôchodcovia sú ozaj relevantná voličská skupina, no nie?

Mladí to zaplatia
Áno, budú musieť, pretože aj týmto spôsobom sa spoľahlivo prejedá budúcnosť ich a ich detí. Stačí aby aj v ďalších rokoch pokračovali v tom, čo robila väčšina z nich doteraz – stačí ignorovať voľby, referendá, bytové schôdze, proste všetko. Veď majú na práci dôležitejšie veci, ako sa starať o veci verejné. Treba splácať hypotéky, životné poistenia, nezabudnúť si na lízing kúpiť biele auto, to je teraz v kurze. A dôchodcovia to za nich spoľahlivo odhlasujú tým správnym smerom. Výsledkom bude ešte väčšia nezamestnanosť, vytunelovaná sociálna poisťovňa, po uši zadĺžené bytové domy s peknými fasádami. A na záver už nepomôže ani plakať.

GORILY

24.11.2015

Názov gorily, či kauza gorila sa mi vôbec nepáči. Skrývajú pravú podstatu toho, čo sa stalo a stále deje – nejde o žiadne gorily, ale o kriminálnikov, mafiánov a podvodníkov, rozkrádajúcich peniaze občanov tejto krajiny. A tak by sa mali aj nazývať. Ale dobre, zostaneme pri zavedenej terminológii. Aj Vy prikrmujete gorily? Ak áno, tak sa nečudujte, že sa im tu tak skvele [...]

Prečo voľby (ne)fungujú?

18.11.2015

Onedlho sa zase začne predvolebný cirkus a voliaci aj volení sa budú tváriť, že nadchádzajúce voľby zmenia veci k lepšiemu. Ale ide to tak už vyše dvadsať rokov a v podstate sa toho veľa k lepšiemu nezmenilo. Niektorí občania rezignovali a stala sa z nich najpočetnejšia voličská skupina – nevoliči. Ako to teda je, funguje náš volebný systém, alebo nefunguje? Kde [...]

Odkiaľ sa berú psychopatické riaditeľky?

25.09.2015

Pred časom ma zaujal článok s názvom „Školstvo je plné psychopatických riaditeliek“. Názov článku je veľmi trefný, školstvo sa za posledné roky skutočne naplnilo veľkým počtom riaditeliek, ktoré by tam zjavne nemali byť. Doplácajú na ne učitelia, nepedagogickí zamestnanci, žiaci a v neposlednom rade aj ich rodičia. Bežným javom sa stalo šikanovanie, [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 16689x
Priemerná čítanosť článkov: 4172x

Autor blogu

Kategórie